Nyheter / Kritik mot nya NNR

Kritik mot nya NNR

Idag lanseras de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som i sin tur ska utgöra basen för våra nya kostråd. Flera forskare som deltagit i arbetet med rekommendationerna reagerar nu starkt mot att det saknas en varning för så kallad ultraprocessad mat, enligt Svenska Dagbladet.

NNR är utgångspunkten för de kostråd som tas fram i de olika nordiska länderna, samt för Livsmedelsverkets riktlinjer för måltiderna i vård, skola och omsorg, kraven i Nyckelhålsmärkningen och mycket annat arbete i Sverige som handlar om mat och hälsa.
Enligt de uppdaterade rekommendationerna bör man konsumera:

  • mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön
  • mer fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd
  • måttligt med mejeriprodukter med låg fetthalt
  • mindre kött och chark
  • mindre av mat som innehåller mycket fett, salt och socker
  • mindre alkohol. Det omdebatterade förslaget om att  ammande helt ska avstå från alkohol finns inte med i den slutliga versionen.

Saknas gör däremot en avrådan från att äta så kallad ultraprocessad mat, exempelvis nuggets, mjukost, fryst pizza, energibars, läsk, godis och snacks. Sådan mat står för en allt större del av den mat vi konsumerar, och är farligare än vad man tidigare har trott, skriver flera forskare i Svenska Dagbladet. Filippa Juul, livsmedelsforskare vid NY University School of Global Public Health, är en av författarna till bakgrundsartikeln i samband med NNR. Hon är starkt kritisk till slutresultatet.
– Studierna visar entydigt att det finns starka samband mellan ultraprocessad mat och flera typer av hälsomarkörer, som dödlighet, fetma och diabetes. Jag står för det jag skrev i bakgrundskapitlet, men inte för det som kommittén har skrivit i slutrapporten, säger Filippa Juul till SvD.

NNR är ett nordiskt samarbete där cirka 400 forskare och experter har gått igenom den senaste, samlade forskningen om mat och hälsa. I höst startar Livsmedelsverket arbetet med att uppdatera kostråden med utgångspunkt från NNR. I det arbetet bedöms också specifika förhållanden i Sverige.