Nyheter / Krögarna bjuder till bords på Helsingborgs vårdboende

Krögarna bjuder till bords på Helsingborgs vårdboende

I Helsingborg har kommunens äldreboende under hösten 2016 fram till våren 2017 gästspelats av lokala krogprofiler. Nu hoppas man att de olika besöken ska ge inspiration i köken.

Det hela började med ett stort uppstartsmöte på Helsingborgs Arena, planen var satt sedan tidigare och där presenterades idén. Totalt är det åtta tillfällen då åtta kända krögare från privata restauranger i Helsingborg ska laga mat till de boende på kommunens äldreboenden.
– Vi hade en stor kick off, inspirationsdag på Helsingborgs arena med 350 medarbetare inom vård- och omsorgsförvaltningen. Allt från undersköterskor till sjuksköterskor, enhetschefer, kockar, med flera som inser matens betydelse för livskvalité och välmående, säger Jenny Hålansson, kostchef i Helsingborgs kommun.

Hur gjorde ni när ni skulle peppa igång publiken ordentligt?
– Vi hade tre spännande föreläsare på plats: Annika Weslén som pratade om smaksättning och hur smaklökarna förändras med åldern, Paul Svensson höll en härlig föreläsning om hur man överraskar kunden med sin mat och Ulf Ellerwik som är professor i kemi pratade om smak ur ett rent kemiskt perspektiv.

MM_maträtt DSC_7475

Satsningen på äldremat, smak och krögar gästspelen går under namnet “smaka med alla sinnen” och på Helsingborgs Arena anordnades det också workshops och dofttävlingar för att träna upp sinnet.
– Kontentan av dagen var alla sinnen behövs för en bra måltidsupplevelse och det fick vi verkligen fram! Dessutom var det riktigt häftigt när de gästspelande kockarna presenterades efter lunchen. De fick väldigt mycket applåder och det var en så härlig känsla att se dem presentera sig och var de jobbar till vardags.

Krögarna som deltar i projektet introducerades till tillagningskök på ett uppstartsmöte där de bestämde menyn tillsammans med boendenas ordinarie kockarna. Medarbetarna och kockarna lagar därefter maten som sen serverats till mellan 800-1100 personer.
– För kockarna blev det nog en stor aha-upplvelse att det här inte är som en vanlig a la carte. Man måste tänka om lite. Maten har inte bara serverats på våra boende utan också i många fall på krögarens egna restaurang, detta har varit extra kul.

Hur har det tagits emot av matgästerna?
– De har klätt upp sig och blivit uppsnofsade. Vi har dukat extra fint på det boende som blivit utvalt att serveras av krögaren för tillfället men även de flesta andra boende har fått det lite extra fint. Vi har fått så fin respons, de har tyckt att det varit roligt och gott.

Kort tid efter sista gästspelet under våren är planen att sammanställa allt material till en receptsamling och göra egen publikation som ska spridas inom organisationen.
– En liten parantes som vi tycker är ett extra kul resultat av projektet är att en av krögarnas senapssåser vann vår årliga blindtest av julsill. Så den serverades på alla våra boenden på julafton!

För omsorgspersonalen på plats har det också varit kul att få en inblick i hur en restaurangservering kan gå till.
– De har hjälpt till att servera och det är kul att de får med sig lite av restaurangtänket det snabba “tjopptjopptjopp” och att få bjuda på vin. Det är en guldkant och inspiration för dem också.

Vilken tror du har varit den största utmaningen för kockarna?
– Kockarna har nog velat välja andra råvaror i vissa fall om de hade fått bestämma, men där finns en begränsning. Dessutom kan man inte lägga två veckors jobb på en maträtt, men självklart har maträtterna blivit finare och kostat lite mer än det annars gör en vanlig onsdag.

MM_efterrätt DSCa_7559

Gästspelen har gjorts i samarbete med Findus som har levererat timbalmat till de med tugg- och sväljsvårigheter.
– Findus har givetvis varit väldigt hjälpsamma med specialkost till de som äter timbaler eller har annan konsistensanpassning. Vi har lagt stor möda vid att de som har annan konsistens ska få lika fin mat och att det ska likna och smaka som den andra maten så långt det går.

Kocken som lagat mat vid tillfället i fråga har fått följa med ut till ett bestämt vårdboende där de fått hjälpa till att lägga upp och servera de boende.
– Då har vi ordnat så att så många som möjligt kan sitta i samma matsal, gjort det fint, dukat vackert och bjudit på vin till maten, så att det blir en riktig happening. Och oj vad de har snackat om det här efteråt.

Gästspelen har blivit så uppskattade att man hoppas att de ska inspirera både kockar och vårdpersonal för lång tid framöver.
– För krögarna har det nog varit en häftig upplevelse att testa att laga så här mycket mat till den här gästgruppen, för medarbetarna har det varit otroligt roligt och en stor inspirationskälla och för våra boende har det varit en händelse att minnas länge, inte minst för den fantastiskt goda maten!

Förutom att kommunens vårdboende har fått njuta av extra flärd under kockarnas gästspel har även flera LSS-boende hoppat på tåget och gjort samma sak.
– Det är nog ändå det som har berört mig mest. De har varit så otroligt tacksamma och rörda. Det tycker jag har varit den häftigaste upplevelsen!

 

Krögarnas gästspel i Helsingborg:

2016:

28:e september – Lundhagen, (Planavägen 41 Kattarp) / Isabelle Seger
(Restaurang Fridas & Bonasera)

19:e oktober – Jordbodalen (Närlundavägen 28)/Rutger Lindblad (Nils H, Two N Event, Pålsjö krog)

9:e november- Stattenahemmet (Ringstorpsvägen 29)/Torbjörn Lagmark (Restaurang Lagmarks)

2017:
25:e januari – Romare Stiftelse (Romares väg 20)/Per Dahlberg (Restaurang Gastro & Dahlbergs på arenan)

1:a mars Fullriggaren (Kielergatan 19, Råå)/ Marcus Nemrin (Sofiero Slottsrestaurang, Pålsjö Krog, Hamnplan i Viken)

22:a mars – Elinebo (Domaregatan 14)/Karl Bengtsson (Restaurang Gastro)

5:e april Dunkerska Huset (Tegnergatan 2)/Dalavan Thamhaksa (Mommeés)

3:e maj Tuvehagen (Allerumsvägen 16)/Jesper Liljegren (Sillen & Makrillen, Bara Vara)

 

 

Text i samarbete med Findus