Nyheter / Landsbygdsministern kritiseras för köttuttalande

Landsbygdsministern kritiseras för köttuttalande

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht vill inte lägga sig i den ökade köttkonsumtionen. Därmed går han emot både Världshälsoorganisationen, FN och Jordbruksverket som anser att vi måste äta mindre kött. Bekymrande och förvånande, menar Naturskyddsföreningen.
– Jag vill inte politiskt styra vad som ska finnas på frukostbordet, lunchbordet eller middagsbordet. Där tror jag nog att politiken ska hålla sig borta från det svenska köket på det sättet, säger Sven Erik Bucht till Sveriges Radio.
Men på Jordbruksverkets hemsida skriver man att vi bör minska vår köttkonsumtion eftersom produktionen är så resurskrävande. Dessutom visar forskning att en hög köttkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Sedan 1990 äter vi 45 procent mer kött, enligt Ekot, en ökning med 20 kilo kött per person och år. I förslag från såväl Naturvårdsverket som Jordbruksverket påpekas att det behövs politiska styrmedel för att vi ska äta mindre kött. Något Sven Erik Bucht alltså inte håller med om. Han uppger också till Ekot att han inte känner till om köttätandet ökat eller minskat.
– Jag blir förvånad och bekymrad över landsbygdsministerns uttalande. Vetenskapen är glasklar. Forskning visar att köttkonsumtion och köttproduktion har en stor miljöpåverkan, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, till SvD.