Nyheter / Lärare vegoprotesterar på Orust

Lärare vegoprotesterar på Orust

Lärare på Ängsås skola på Orust anser att vegetariska skolluncher ger trötta barn som inte orkar med undervisningen. I ett brev till kommunen varnar de för sjunkande skolresultat på grund av maten, med anledning av att det finns ett politiskt beslut om en helvegetarisk dag i veckan.
– Vi har många barn som är vegetarianer. De äter vegetariskt varje dag och presterar bra i skolan, kontrar Charlotte Odhe, kostchef på Orust kommun, i en intervju i Expressen.
Men lärarna håller alltså inte med och efter en vegetarisk temavecka fick de nog och skrev brevet till kommunen, bland annat med följande formulering:
”Vi anser att kommunen nu måste ta en ordentlig funderare kring vilka konsekvenser detta får för eleverna och för deras skolresultat. Vi ser att vi har en hög andel barn som inte kan tillgodose sig lektionerna på eftermiddagarna och det kommer i förlängningen att innebära sjunkande skolresultat.”
Vidare konstaterar de att:
”Vi äter broccoli, ost- och blomkålsrätter varje vecka vilket gör att vi direkt ser att de elever som inte gillar det faller ur.”
Även en del föräldrar är missnöjda:
– De smyger in detta. Det blir för ofta. Det är inte bara en dag utan det kan vara flera dagar i veckan ibland. Barnen gillar vanlig mat som köttbullar och potatismos. Det är ganska många vuxenpoäng på bönröror, oliver och blomkålsgratäng, säger en mamma som är engagerad i verksamhetsrådet för Ängsås skola, till Expressen.
Men måltidschefen Charlotte Odhe står på sig:
– Vi tog ett eget beslut om att ha en vegetarisk vecka eftersom det ligger i tiden att prata om klimatsmart mat. Vi ville testa det och se hur det föll ut. Vi behöver ha ett proteinskifte där vi går från animalier till vegetabiliska proteiner och vi vill försöka dra vårt strå till stacken.
Hon säger vidare till Expressen att den vegetariska veckan fått både ris och ros, samt att de som gillat temat uttryckt stolthet över att de bor i en kommun där man tänker på klimatet och vågar genomföra den här typen av satsningar.
– Men det är tyvärr de som är negativa som hörs mest. Jag har inte hört något från andra skolor på Orust. Där har man varit nöjda. Det finns heller inget som pekar på att barnen är extra trötta just på måndagar när vi har vegetarisk mat. (…) Vi serverar vegetarisk lasagne, potatisbullar och rätter som eleverna känner igen som vi vet är populära. Vi har haft vegetariska alternativ under lång tid innan vi införde den vegetariska dagen och då har vi haft möjlighet att se vad eleverna tycker om och inte.