Nyheter / Lund åter bäst på eko

Lund åter bäst på eko

Med en andel på 75,4 procent är Lunds kommun åter bäst i Sverige när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Det framkom under EkoMatCentrums årliga prisutdelning som ägde rum i dag, tisdag.

Lund är också, för femte året i rad bäst i Sverige på svekologiska livsmedel, det vill säga råvaror som är både ekologiska och svenskproducerade. Årets andel ”svekologiskt” blev 51,4 procent.

2019 väckte kommunen viss uppståndelse när politikerna valde att helt skrota det tidigare målet om 100 procent ekologiskt. Sedan förra året har andelen eko sjunkit för första gången, men nivån räckte alltså ändå till en förstaplats.

– Ekologiskt kommer även i fortsättningen att vara en av de viktigaste hållbarhetsfaktorerna att jobba med, men vi behöver bredda hållbarhetstänket och ta hänsyn till alla miljö- och klimatpåverkande faktorer. Nära råvaror i säsong skall också vägas in. Vi kan inte välja, säger Linda Sandgren, utvecklingssamordnare i kommunen.

”Det fortsatta arbetet kommer att handla om att hitta den bästa balansgången mellan olika hållbarhetsmål, med utgångspunkt i Lunds kommuns nya program för ekologisk hållbar utveckling, LundaEko 2021-2030, som kommunfullmäktige väntas fastställa inom kort”, uppger kommunen i pressmeddelandet.

Foto: Marie Kjellander på Byskolan i Södra Sandby.

I Magasin Måltid #3 kan du läsa mer om Lunds kommuns nya väg, i samband med de offentliga måltiderna.