Lundabarn bäst på rester
Hållbarhet
Två Lundalag kammade hem topplaceringarna i skoltävlingen Resterkocken där syftet är att laga till något smarrigt på resterna kylen.
Vann gjorde Elle Hoveman och Liv Altarac i klass 9C på Internationella Engelska Skolan i Lund till med sin resträtt ”Höst”.
Juryn bestod av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson, och så här löd motiveringen:
”Elle och Liv har lagat en grön och vacker rätt där vi tydligt kan känna hur smakerna harmonierar. De har inte bara tagit tillvara på mjuka jordärtskockor, de visar också att samma råvara kan tillagas på flera olika sätt vilket inte bara bidrar till mindre svinn utan också till olika texturer och smaker som gör varje måltid godare. ’Höst’ är ett tydligt exempel på att bortglömda grönsaker enkelt kan omvandlas till en festmåltid.”
På andra plats kom Elsa Bosrup och Alma Grunditz, Fäladsgården klass 5c i Lund, med sina ”Fetaostbollar”.
Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4-9. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten köket. Bakom initiativet står flera återvinningsföretag och sydsvenska kommuner.