Nyheter / Malmöskola skippar sophinken helt

Malmöskola skippar sophinken helt

Matsvinnet på gymnasieskolan S:t Petri i Malmö har minskat från 65 kilo till två kilo om dagen. Orsaken: Sedan förra onsdagen får eleverna inte får slänga någon mat över huvud taget. Enligt Sydsvenskan tycker personalen att tilltaget är ”genialiskt” men vissa elever är skeptiska.

Idén till en helt sophinksfri skola kom ursprungligen från skolans rektor Eva Daun. Hon hade enligt Sydsvenskan sett ett tv-inslag om en annan skola där man hade skaffat mindre avfallspåsar, vilket ledde till att barnen slängde mindre mat. Då slogs hon av tanken att det bästa vore att inte ha några påsar för matavfall alls – och sedan förra veckan är de alltså helt borta på S:t Petriskolan.

– Vad ger det för signaler när eleverna kommer till matsalen att det står två stora säckar där man ska slänga maten? Det vi gör nu är ju så enkelt och genialt, så man undrar ju varför ingen har kommit på detta tidigare, säger Eva Daun till Sydsvenskan.
Hon fortsätter:
– Det finns också skedar så att man kan provsmaka maten innan man tar, berättar Eva Daun.

Personalen i köket delar enligt Sydsvenskan rektorns inställning: Systemet är genialiskt. I de flesta fall får de även medhåll av eleverna, som uppges vara ”väldigt miljömedvetna”. Enstaka elever väljer dock att lämna kvar tallriken i matsalen när de inte orkar eller kan äta upp den.

– Några gör ett statement av att lämna kvar disken. Det här är en övergångsfas, det är jag övertygad om, säger Eva Daun till Sydsvenskan.

Fotnot: S:t Petriskolans kökschef Rasmus Dahl fick priset ”Årets Skolkock 2017” i White Guide Junior. Sedan hösten 2017 har han emellertid efterträtts av Erik Halvardsson.