Nyheter / Matkassar gav piggare seniorer

Matkassar gav piggare seniorer

När nio seniorer fick testa en ny matkasse fylld med små, näringstäta måltider blev de piggare, sov bättre och gick upp i vikt. I sex veckor har nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett nytt måltidskoncept, speciellt framtaget för äldre. Måltiderna har varit mindre än de som de normalt serveras men energinivån har varit densamma, och mellanmålen har varit näringstätare.
Bakom testet står Vinnova-finansierade Nollvisionen för undernäring hos äldre som har visionen att ingen äldre ska behöva vara undernärd år 2030.
Ingrid, 87 år, är en av de äldre som varit med i testet. Ingrid upplever att hon definitivt har blivit piggare, och tycker att maten varit lite godare än den mat hon brukar få. Ingrid har gått upp 1,2 kg under testperioden.
Personalen som deltagit i testet håller med om den bild som Ingrid ger. De äldre som deltagit har tyckt om maten, flera har gått upp i vikt och ser mycket piggare ut, även om testperioden har varit ganska kort.
Måltidskonceptet bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer för äldre med många små, näringstäta mål utspridda över dygnet. Det har serverats frukost, lunch och middag, två mellanmål och två dryckesmellanmål. Efter varje måltid har personal hjälpt den äldre att svara på frågor om hur den äldre upplevde måltiden. I Kävlinge gjordes också en hälsoenkät tre gånger under testperioden. Upplägget har inte alltid fungerat problemfritt och det har inneburit visst merarbete för personalen, men trots detta är personalen mycket positiv till försöket och de har inspirerats till framtida måltider för den äldre. De ser gärna att det nya måltidskonceptet fortsätter.
Just nu sammanställs de erfarenheter och lärdomar som testperioden har gett. Målet på sikt är därefter att utveckla ett koncept för matkassar som även andra kommuner ska kunna använda för att förebygga undernäring hos äldre.