Nyheter / Matlagare i fokus på Internationella skolmatsdagen

Matlagare i fokus på Internationella skolmatsdagen

”Vem gör min måltid?” är temat när Internationella skolmatsdagen firas i dag, den 14 mars, över stora delar av världen. Temat ska uppmuntra eleverna att tänka på sin favoritmat, ta reda på var den kommer ifrån och vem som lagat eller tillhandahållit den.
Det är sjunde året i rad som man firar International School Meals Day, ISMD. Dagen instiftades för att uppmuntra barn och unga över hela världen att prata om maten de äter och vilken roll den spelar i deras liv. Att dagen uppmärksammas internationellt gör att möjligheten finns för skolor och klasser att ta kontakt med barn och unga i andra länder. Skolorna kan utbyta erfarenheter kring  mattraditioner, vanor och matkulturer eller helt enkelt bara ta del av andra länders mat och måltider. De interationella aktiviteterna kan följas under hashtaggen #ISMD2019 på Twitter, Instagram och Facebook.
Varje år har den internationella skolmatsdagen ett nytt tema och i år är temat alltså ”Vem gör min måltid?”
Att prata om var maten på tallriken kommer ifrån, hur den odlas, hur den lagas och hur den äts erbjuder unika pedagogiska möjligheter att integrera ämnen som exempelvis geografi, biologi, samhällskunskap och den praktiska hemkunskapen, påpekar Livsmedelsverket på www.maltidsbloggen.se.