Nyheter / Mer lokal mat i värmländska skolor

Mer lokal mat i värmländska skolor

Mer värmländsk mat i skolan. Det är målet för elva värmländska kommuner och landstinget i ett gemensamt projekt, skriver Nya Wermlands-tidning.

Kockar och kökschefer från elva kommuner gör nu studiebesök hos över 20 värmländska matproducenter, berättar Alain Grenard, kostchef på gymnasieförvaltningen i Karlstads kommun till nwt.se.

– Att kockar samarbetar över kommungränserna har vi inte gjort förut, säger Alain Grenard till nwt.se. Det är kockarna som avgör om projektet blir lyckat. Och det är mycket roligare att laga mat när det finns en historia bakom.

Initiativet till projektet kom från Karlstads kommun, där politikerna vill öka andelen närproducerad mat i skolorna. Men något siffersatt mål finns inte än.

– Det enda mål vi har är att öka, men det pratas om att det är bra att vi har en siffra, säger Alain Grenard. Det är lättare att komma med ett konkret mål när man vet vad som finns.

Projektet ska också leda till en samling recept, kanske 40–50 stycken, med råvaror från lokala producenter och som funkar i skolkök.

Fotnot: De kommuner som ingår i skolmatsprojektet är Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Filipstad, Arvika, Forshaga, Kil, Sunne, Grums, Säffle och Munkfors. Landstinget i Värmland deltar också.