Nyheter / Mjölkpulver kopplas till diabetes

Mjölkpulver kopplas till diabetes

Mjölk i pulverform som ges till barn i amningsåldern kan öka risken för att utveckla typ-1-diabetes, om den lagrats i fukt och värme. Det visar inledande studier från en grupp forskare vid Lunds universitet.
Sverige är ett av de länder som har störst frekvens av typ-1-diabetes bland barn i världen. Under de senaste 20 åren har antalet barn med typ-1-diabetes dessutom fördubblats. Det är för att försöka få svar på den stora ökning, som forskarna i Lund har tittat närmare på vad konsumtion av mjölkpulver kan få för effekter, skriver SVT.
Studien har pågått under flera år och engagerar en stor grupp forskare i flera olika discipliner vid Lunds Universitet. Ett fokus för studien har varit hur ämnet AGE i spraytorkat mjölkpulver, som bland annat finns i välling och barngröt, kan ha betydelse i utvecklingen av typ-1-diabetes. Och resultaten visar att ämnet kan störa kroppens förmåga att utveckla ett försvar mot t.ex. autoimmuna sjukdomar.
– Amning har tidigare konstaterats ha en skyddande effekt och därför det extra känsligt om bröstmjölk byts ut mot pulver där ämnet AGE finns, berättar Mona Landin-Olsson, som är professor vid Lunds Universitet och ledande diabetesforskare.
Forskarnas resultat visar att ämnet ökar kraftigt när mjölkpulvret lagras för länge eller om det förvaras i en varmare temperatur än 45 grader och i en luftfuktighet på över 52 procent. Det finns också många länder där mjölkpulver används till spädbarn i mycket större utsträckning ön i Sverige.
– Det finns väldigt lite forskning om ämnet i andra delar av världen.
Anledningen till att sjukdomen är så vanligt förekommande i Sverige kan också vara en kombination med andra faktorer, som till exempel att vi får för lite D-vitamin i Norden eller en genetisk förklaring.
AGE i livsmedel har tidigare misstänkts kunna bidra till en utveckling av fler kroniska sjukdomar, som till exempel Alzheimers sjukdom. Spraytorkad mjölk används, enligt Mona Landin-Olsson, i fler livsmedel i dag än för 20 år sedan: chokladdrycker, proteinberikade produkter och som konsistensgivare i en lång rad livsmedel.
– Om det var upp till mig så skulle jag säga att man ska undvika torrmjölk och hellre använda färska produkter. Flytande mjölkersättning har inte samma halter av ämnet AGE.