Nyheter / Musik som smakförstärkare

Musik som smakförstärkare

Att musik kan bidra med en myskänsla till måltiden känner de allra flesta redan till. Vad färre är medvetna om är att det faktiskt går att förhöja smaker, att alltså krydda med musik.

Dagens Nyheters journalist Anders Nordström har besökt restaurangen Mother i Stockholm där Melker Andersson och Daniel Couet har ett unikt samarbete med forskaren Charles Spence. Han forskar i experimentell fysik vid Oxford Universitet är en internationell auktoritet inom gastrofysiken, ett förhållandevis nytt forskningsområde som undersöker hur sinnesintryck påverkar smakupplevelser.

En annan person som tagit fasta på tanken att förstärka mat med musik är kokboksförfattaren Per Samuelsson. Hans bok och blogg ”Krydda med musik” undersöker just sambandet mellan hörsel och smak. Boken har dessutom blivit nominerad till Gourmand World Cookbook Awards, även känt som kokböckernas Oscarsgala, i kategorin mest innovativa kokbok.

Ett antal studier har visat att musik kan förstärka smaken av sötma, syrlighet och bitterhet med mellan 5 och 10 procent. Bland annat har det konstaterats att höga frekvenser lyfter sötma medan bitterhet förhöjs av brassmusik och låga toner. Snabbt tempo och förvrängda klanger framhäver kryddighet, skriver Dagens Nyheter.

“Med hjälp av musik kan du dra människors uppmärksamhet mot ett visst område i smakupplevelsen, men smakerna måste finnas där från början. För all del, det är naturligtvis möjligt att mediokra kockar kommer att försöka dra nytta av den här forskningen. Men vad vi ser nu är i stället att några av världens absolut främsta kockar, som Heston Blumenthal, utforskar det här området eftersom de ser möjligheten att vidga den gastronomiska upplevelsen ytterligare” säger Charles Spence till Dagens Nyheter.