Nyheter / Närproducerad utmaning i Karlstad

Närproducerad utmaning i Karlstad

En utmaning som går ut på att komponera en lunch med så stor andel närproducerade råvaror som möjligt ska locka Karlstads offentliga kök att få upp ögonen för värmländsk mat.
Tanken bakom utmaningen, som går av stapeln i förskole-, skol- och seniorkök den 24 september, är att hitta nya, och återupptäcka befintliga råvaror och recept som sedan kan användas i storkökens produktion. Att samarbeta med lokala producenter ger också ett pedagogiskt mervärde, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
– Vi vill visa våra matgäster vad som finns i måltiderna, och att det finns mycket mat nära oss. Att öka andelen närproducerade råvaror är ett långsiktigt arbete där vi börjar brett och ökar långsamt, och att utmana våra kockar att vara kreativa är ett roligt sätt att visa på möjligheter och inspirera varandra, säger kostchef Alain Grenard.
Bidragen kommer att bedömas utifrån hur genomtänkta recepteten är, vilka och hur många olika råvaror som använts och att de använts så att de både syns och smakar.
– Det är roligt när vi gör saker tillsammans och att det får så stort genomslag. Det har varit ett jättestort engagemang från våra kök. Grundtanken var att fokusera på lunchen men vissa har utökat och kommer att servera lokalproducerat hela dagen, säger Heléne Andersson, även hon kostchef i kommunen.
Vinnare och recept publiceras på karlstad.se under vecka 39.

Foto: White Guide Junior / Mariebergsskolan