Nordisk dominans i kock-VM
Krog
Det blev guld till Danmark, silver till Sverige och brons till Norge i världens mest prestigefulla matlagningstävling, Bocuse d’Or, som gick av stapeln i Lyon 29 – 30 januari 2019. Sverige, vars representant var helsingborgaren Sebastian Gibrand, kan alltså numera stoltsera med titeln världens näst bästa kock.
– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt, säger Sebastian i ett pressmeddelande från restauranggrossisten Sundqvist.
Till Lyon hade Sebastian med sig ett team bestående av Tommy Myllymäki som coach, Gustav Leonhardt som commis (assisterande kock) samt Henrik Norström från Svenska Bocuse d’Or Akademien.
Att vinna guld i Bocuse d’Or har hittills bara en svensk kock fått uppleva, Mathias Dahlgren år 1997.
Sebastian Gibrand säger själv att han kan tänka sig att ställa upp fler gånger.
– Om jag känner mig själv rätt är det inte riktigt över än, säger han.
– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt, säger Sebastian i ett pressmeddelande från restauranggrossisten Sundqvist.
Till Lyon hade Sebastian med sig ett team bestående av Tommy Myllymäki som coach, Gustav Leonhardt som commis (assisterande kock) samt Henrik Norström från Svenska Bocuse d’Or Akademien.
Att vinna guld i Bocuse d’Or har hittills bara en svensk kock fått uppleva, Mathias Dahlgren år 1997.
Sebastian Gibrand säger själv att han kan tänka sig att ställa upp fler gånger.
– Om jag känner mig själv rätt är det inte riktigt över än, säger han.
Här är tävlingsmenyn:
- Fatpresentation Team Sweden 2019.
- Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur.
- Kall potatissallad med pepparrot, dill och krispiga örter. Grön sparris glaserad med aromatiska örter.
- Svensk ursprungspotatis tillagad i smör.
- Färserad kalvbräss med citrontimjan, brässerat shortrib av kalv. Kalvsky.
- Variation på svamp. Tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.