Nyheter / Nötgodis på förskola med nötallergiska barn

Nötgodis på förskola med nötallergiska barn

Personalen på en Malmöförskola lät nötgodis ligga öppet, trots att det fanns flera nötallergiska barn och att förskolan ska vara ”helt nötfri”. Miljöförvaltningen hittade choklad och bakverk med nötter, både på en avdelning och i personalrummet, skriver Sydsvenskan.
– Miljöförvaltningen ser allvarligt på det här, säger livsmedelsinspektör Anna Bogestål till Sydsvenskan. Upptäckten gjordes helt nyligen i samband med en föranmäld inspektion. På den kommunala förskkolan finns över hundra barn av vilka flera har nötallergi och kan reagera kraftigt om de äter nötter.

Verksamhetsansvarig hade förklarat för miljöförvaltningen att förskolan ska vara ”helt fri från nötter”.
Miljöförvaltningens rundvandring visade något helt annat, skriver Sydsvenskan.  I skafferiet ute på avdelningen låg en öppnad förpackning Daim, som innehåller mandel, samt en förpackning baklava, som innehåller nötter. I personalrummet låg en chokladask av märket Merci, med nötter – och en öppnad chokladask av märket Aladdin, som bland annat innehåller nöttryffel.
Miljöförvaltningen uppger till Sydsvenskan att personal tagit med nötgodsakerna till förskolan. En av chokladkartongerna är en gåva från föräldrar till personal
– Det är en gåva som personalen på en nötfri förskola inte borde ha tagit emot. Miljöförvaltningen ser extra allvarligt på det här i förskolemiljö, med små barn, säger livsmedelsinspektör Anna Bogestål till Sydsvenskan.
Miljöförvaltningen reagerar skarpt och har nu skrivit ett föreläggande.
• Personalen saknar den kunskap om allergener som krävs för att kunna servera säker specialkost till de barn som äter på förskolan.
• Råvaror och livsmedel ska förvaras på ett sätt som hindrar kontaminering. Förutom nötgodiset hittade livsmedelsinspektörerna glutenfritt knäckebröd som förvarades tillsammans med knäckebröd med gluten.
Knäckebröd med och utan gluten ska hållas åtskilda. Så såg det inte ut på Malmöförskolan.
• Fullständiga rutiner för tillagning av specialkost saknas.
Kommunikationen mellan köket och förskoleavdelningarna är enligt rapporten ”mycket bristfällig” och köksansvarig saknade vid miljöförvaltningens besök uppdaterad information och underlag över hur många och vilka barn som skulle serveras specialkost.
Miljöförvaltningen hittade avvikelser på förskolan även förra sommaren och kommer att göra uppföljande kontroller. Förskolans rektor förklarar för Sydsvenskan att hon välkomnar miljöförvaltningens besök. Hon räknar inte med några nya anmärkningar, utan säger att hon talat med kocken och att alla rutiner nu setts över.