Ny ”plastfilm” – av mjölk!
I dag lanseras en ny typ av genomskinliga matförpackningar gjorda på mjölk – som dessutom kan ätas upp efter användning. Det är forskare vid USAs jordbruksdepartement som tagit fram det tekniska underverket som uppges kunna förvara maten bättre än vid vanlig inplastning, rapporterar SR Vetenskapsradion.
Forskarna bakom förpackningarna har tagit fram ett nytt material baserat på mjölkproteinet kasein. Materialet är lika tunt och genomskinligt som plast men är 500 gånger bättre på att hålla ute syre, vilket gör att maten som packas in håller bättre, enligt forskarna. Däremot är det inte riktigt lika elastiskt som den vanliga plasten. De flesta matförpackningar idag är enligt Vetenskapsradion baserade på råolja som tar lång tid att bryta ner i naturen.
De befintliga, ätbara förpackningar som redan finns på marknaden är gjorda på stärkelse, som dels är mer poröst, dels saknar förmåga att hålla syre ute like effektivt som det mjölk-baserade material.
I dagsläget har förpackningsmaterialet ingen smak, men enligt Vetenskapsradion överväger forskarna att smaksätta dem framöver.
Det nya materialet presenteras officiellt i dag under det amerikanska kemiförbundets årliga möte som hålls idag, måndag.
Fotnot: Bilden föreställer ost inslagen i plastfilm gjord på mjölkprotein.
(Foto: American Chemical Society)