Nyheter / Nya rön: Max åtta sockerbitar till barn

Nya rön: Max åtta sockerbitar till barn

Inget tillsatt socker alls till små barn och max 25 gram per dag till större barn, så lyder nya sockerråd från USA.

Det handlar mer specifikt om att barn i åldrarna 2-18 år inte borde äta mer än åtta sockerbitar per dag och som mest dricka 2,5 deciliter sockersötad dryck i veckan. Barn som är yngre än två år rekommenderas att inte få i sig något tillsatt socker alls.

Det nya rekommendationerna kommer från den amerikanska hjärtorganisationen American Heart Association, AHA, rapporterar SVT Nyheter. Organisationen har satt ihop en expertpanel som har gått igenom den senaste forskningen på området och då kommit fram till att barn inte bör få i sig mer än 25 gram tillsatt socker per dag.

I Sverige är rekommendationerna högst tio procent av det dagliga kaloriintaget, samma riktlinjer som World health organization, WHO. WHO betonar också att det finns ytterligare hälsofördelar med att få ner intaget till högst fem procent, vilket motsvarar 25 gram, per dag.

– Men vi är också noga med att säga att det inte finns några hälsofördelar med att äta tillsatt socker, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.