Nyheter / Offentliga Måltidens Dag är här!

Offentliga Måltidens Dag är här!

Vildsvinsservering, soppbjudning, äppellopp och skolmatsomröstningar. Kreativiteten är på topp i dag när Sveriges kommuner och regioner får visa upp sin offentliga gastronomi. Målet, berättar arrangören MATtanken / Jordbruksverkets projektledare Eva Sundberg, är att ge allmänheten kunskap om hur bra de offentliga måltiderna faktiskt är.

Berätta, vad händer i dag?
– Drygt 160 kommuner och regioner har anmält sig, förmodligen blir det några till som anmäler sig. Målet är att den breda allmänheten ska få insyn i den offentliga matens roll i samhället och hur omfattande verksamheten faktiskt är. Det finns också beslutsfattare som behöver bli bättre på att ta tillvara denna resurs. Måltiderna i sig är bra, men de är inte tillräckligt integrerade i våra verksamheter. Sen vill vi så klart också att de 35 000 personer som jobbar med detta, kan inspirera och lyfta varandra.

Kan du ge några exempel på vilka aktiviteter som görs?
– Intresset för lokala råvaror sätter sin prägel runtom i landet. – den trenden visar sig i allt från färgglada salladsbufféer till vildsvinsrätter. Det ordnas även politikerbesök, barnen springer äppellopp med egna nummerlappar och elever röstar på favoritskolmat. I västra Götaland är det också grynkorvens dag i dag, så där serveras självklart just grynkorv. I andra kommuner ordnas provsmakning av soppa både på stan och i Stadshuset. Allt för att allmänheten ska förstå vad man serverar till barnen och de äldre.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma i slutändan?
– Det finns så mycket myter och förutfattade meningar om den mat som serveras till barn och gamla. Ju fler gånger vi genomför den här dagen, desto fler människor kan få upp ögonen för hur bra, skattefinansierad mat vi har. Kanske kan de känna en smula tacksamhet också.

Samtliga exempel på aktiviteter under Offentliga Måltidens dag kan du ta del av på www.mattanken.se