Nyheter / Piteå slutar med specialkost

Piteå slutar med specialkost

Piteå kommun kommer inte längre erbjuda specialkost till de elever som av olika skäl valt bort livsmedel av religiösa eller etiska skäl, uppger SVT.

I Piteå har elever länge haft möjligheten att få specialkost såsom veganmat serverad i skolan men efter ett politiskt beslut kommer det inte längre vara möjligt efter årsskiftet.

”Måltiderna ska spegla hela samhällets utbud och den mat som vi serverar till skolbarnen ska alla kunna äta av. Om man inte har ett medicinskt intyg”, säger Marita Björkman, ordförande i fastighets/servicenämden i Piteå till SVT Norrbotten.

Endast specialkoster av medicinska skäl kommer att tillåtas, alltså inga specialkoster på grund av religiösa, etiska och kulturella skäl. Skolorna i Piteå kommun kommer hädanefter att kräva läkarintyg från de som vill ha specialkost, trots att det inte finns något stöd för det i skollagen.

”Vi har inte utrymme i vårt dietkök att tillaga alla olika önskemål, så det här är för att kvalitetssäkra specialkosten till de elever som behöver den av medicinska skäl”, säger Maria Stoltz, kostchef i Piteå till SVT.