– Svenskproducerade livsmedel som är beroende av spannmål och som växer i jord påverkas av torkan och det kommer att påverka priserna under hösten. På spannmålsprodukter kommer priserna säkert att påverkas och då snarare uppåt än nedåt. Sedan vilken nivå det handlar om det kan jag inte uttala mig om i dagsläget, säger Nichlas Olofsson, affärsområdesdirektör för inköp och kategori på Coop, till Dagens Industri.
Erik Glans, ekonom och specialist på inflation på Konjunkturinstitutet, säger dock till DI att man inte bör överdriva betydelsen av foderbristen i Sverige för konsumentpriserna i stort.
– Större delen av de svenska konsumenternas livsmedelspriser styrs av priserna på den internationella marknaden. Där är inte de svenska odlingsförhållandena avgörande för utvecklingen. (…) För just köttprodukter är det svenska utbudet viktigare, eftersom många väljer att handla just svenskproducerat kött, säger han till DI.
– Till konsument skulle jag ge rådet att köpa kött och frysa in, om det nu först blir billigt och sedan dyrt, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood, till DI.
Fler slaktade djur riskerar också att få konsekvenser för andra delar av livsmedelskedjan, exempelvis mejeriprodukter. Hos Arla är man oroad men samtidigt försiktig med att dra några slutsatser om och hur torkan kommer att påverka utbudet på mejerivaror.
– Som läget är just nu så har vi inga förändringar i mjölkinvägning, och kvaliteten på mjölken är än så länge oförändrad. Men med detta sagt så har många av våra mjölkbönder och ägare enorma problem just nu, och det är för tidigt för oss att spekulera och dra några slutsatser mer än att situationen är otroligt allvarlig, säger Arlas presschef Erik Bratthall till DI.