Professor: Vanföreställning bidrar till glutenfri trend
Över hälften av de glutenfria produkterna köps av personer som inte fått diagnosen celiaki. Men att en glutenfri kost är nyttigare för friska personer är en utbredd vanföreställning, menar en av landets ledande celiakiforskare. Han får stöd av Celiakiförbundet.
Marknaden för glutenfria produkter har exploderat både i Sverige och internationellt, till glädje för alla som lider av sjukdomen celiaki. Men i ungefär samma takt har andelen av den friska befolkningen som väljer glutenfritt ökat.
Enligt Kristian Medailleu, marknadschef på Fria Bröd som är ledande inom det glutenfria segmentet, säljs över hälften av de glutenfria produkterna till personer som saknar diagnosen glutenintolerans, i Sverige och Norge.
– I USA räknar man med att 77 procent av glutenfritt går till sådana som inte har en diagnos. I England och Sverige är det över hälften. Det beror naturligtvis också på att produktkvaliteten har ökat något enormt, säger han till Svenska Måltider.
Och faktum är att många upplever att de mår bättre av att äta glutenfritt. Men enligt professor Jonas F Ludvigsson, celiakiforskare, finns det inga vetenskapliga rön som tyder på att glutenfritt är bättre för hälsan för de icke-glutenintoleranta.
Ludvigsson är barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, och har forskat kring celiaki i årtionden. I ett debattinlägg med rubriken Okunskapen om gluten leder till problem på forumet ” SVT Opinion” listar han bland annat flera spridda missuppfattningar om gluten och sjukdomen celiaki.
– Att glutenfri kost skulle vara nyttig för alla har snabbt blivit en av de mest spridda vanföreställningarna bland människor som intresserar sig för kost, säger han i ett pressmeddelande, som har avsändare Celiakiförbundet.
I debattartikeln konstaterar Ludvigsson att personer med celiaki måste äta glutenfri kost, men att det inte finns någon vetenskap som talar för att den glutenfria kosten är nyttigare för den som inte har celiaki.
I går utkom Ludvigssons bok ”Doktorns guide till gluten” där Celiakiförbundets generalsekreterare har skrivit förordet.