- Konsumtionen av rött kött bör på global nivå minska till 0–200 gram i veckan. I Sverige äter vi i genomsnitt cirka 700 gram, medan Livsmedelsverkets råd ligger på max 500 gram i veckan.
- Gemene man måste äta tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter samt nötter, än vad man gör i dag. Dessutom måste man äta minst en extra portion grönsaker, jämfört med vad som konsumeras i Sverige och Norden idag.
- Konsumtionen av socker behöver minska globalt med cirka 50 procent.
- Mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter måste produceras i jordbruket, och omställningen måste vara snabb.
- Jordbruket måste ställas om från att producera höga kvantiteter av få sorter till att producera högkvalitativ, hälsosam mat och av en större mångfald.
- Matsvinnet ska halveras. Idag uppgår svinnet till ca 30% av allt som produceras.
- Användningen av jordbruksmark och hav för livsmedelsproduktion måste styras uppifrån så att ekosystemen inte påverkas negativt.
Här kan du läsa rapporten i sin helhet.