Recept / Älggryta med bacon och messmör

Älggryta med bacon och messmör

Kock:

Stella Kivimäki och Johann Kjellberg

Kök:

Bagaregårdens centralkök, Göteborg

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Vilt från Göteborg
100 portioner

1 kg bacon, tärnat
Smör att steka i
10 kg älgfransyska, tärnad
1,6 kg lök, tärnad
5 l vatten
2,1 kg blandsvamp, fryst
1 l viltfond, flytande
10 g enbär, lättkrossade
100 st lagerblad
3,2 l vispgrädde
200 g messmör
210 g rönnbärsgelé
Majsstärkelse
Salt, vitpeppar

Stek bacon i smör. Stek därefter älgkött och lök i baconfettet. Tillsätt vatten och låt koka tillsammans med svamp, fond och kryddor. Koka till önskad mörhet. När köttet är nästan klart, tillsätt grädde, messmör och rönnbärsgelé. Red till önskad konsistens och smaka av. Servera gärna med kokt potatis och syltlök.