Äppelgratinerad kotlettrad med salvia och dragonsås
Smakrik kotlett från Västra Karups skola i Båstad
100 portioner
13 kg fläskkotlett
90 g rapsolja
1 kg lök, hackad
4 kg äppelklyftor
50 g curry
70 g flytande honung
400 g margarin
600 g vetemjöl
100 g dragon
100 g salvia
30 g chilipeppar, färsk
500 g köttbuljong, pulver
8 l vatten
2 l vispgrädde
0,75 dl kinesisk soja
Salt, vitpeppar
Gnid in kotlettrad i salt och peppar. Bryn sen i olja och lägg i bleck. Fräs lök och äppelklyftor tillsammans med curry och honung i samma olja. Ta upp ur stekbordet och lägg i ett annat bleck. Ugnsstek kotlettraden på 125 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt köttet vila i 15 minuter. Skiva upp och lägg tillbaka i blecket. Strö över äpple- och curryblandningen. Gratinera kotlettraden i ugn på 175 grader i 5-10 minuter. Bryn margarin, mjöl, dragon, salvia och chili. Tillsätt buljong tillsammans med vätska och låt såsen sjuda under omrörning i 5 minuter. Tillsätt vitpeppar och soja. Smaka eventuellt av med mer salt. Servera gärna med kokt potatis och en fräsch salladsbuffé.