Recept / Brysselkål à la gremolata

Brysselkål à la gremolata

Kock:

Joachim Johansson

Kök:

Matlandet, Göteborg

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Gröna smaker från Matlandet Göteborg.

100 portioner

5 kg brysselkål
1,9 kg pumpafrön, rostade
1,5 kg schalottenlök, hackad
125 g vitlök, hackad
1,8 kg persilja, hackad
50 st citron, saft och skal
2,5 l olivolja
2 dl flingsalt
Linser: 5 l belugalinser 10 l vatten 250 g grönsaksbuljong

Ansa brysselkål, dela och rosta den i ugnen på 180 grader i cirka 10 minuter. Rosta pumpafrön med flingsalt i ugnen på 180 grader i cirka 10 minuter och grovhacka dem med en kniv eller mixa dem i en mixer. Blanda brysselkål, pumpafrön, lök, vitlök, persilja, citronsaft och citronskal med olivolja. Linser: Koka linserna i vatten och buljong i cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och blanda linserna med brysselkålsröran. Servera gärna brysselkålssalladen med ägg delat i klyftor.