Recept / Hagers Fiskgryta

Hagers Fiskgryta

Kock:

Nicklas Hager

Kök:

Tosteröskolan, Strängnäs

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Krämig fiskgryta från Tosteröskolan i Strängnäs

100 portioner

7 kg sej, tärnad
4 kg lax, tärnad
1,5 kg morot, grovriven
1,5 kg rotselleri, grovriven
1,5 kg fänkål, strimlad
500 g gul lök, tärnad
2,5 l matlagningsvin, vitt
0,6 l hummerfond
2,1 l havregrädde
300 g majsstärkelse
2 msk tabasco
250 g dill, hackad
Salt

Förväll morot, rotselleri och fänkål hastig i en kastrull. Svetta sedan lök i sin egen vätska och tillsätt lite matlagningsvinet, hummerfond och havre­grädde. Hetta upp och dra av spisen/sänk värmen. Använd som grund till såsen. Salta fisken och lägg i en kastrull alt. bleck i ugn. Häll över resten av matlagnings­vinet och täck med lock och låt sjuda tills fisken är klar. Ta fram grunden till såsen, sila över eventuell fiskfond från kastrull/bleck. Koka upp och smaka av samt red med majsstärkelse. Vänd ned dill i grytan innan servering.