Hemgjort knäckebröd med pepparrotsost
Knäcke med klick från Uppsala
100 portioner
16 l filmjölk
2 l grädde, vispad
Färsk pepparrot riven efter smak
Salt
Knäckebröd:
1,3 l majsmjöl
9 dl rågmjöl, grovt
4,5 dl solrosfrön
3 dl linfrön
4 msk fänkål
4,5 dl rapsolja
1,8 l vatten
2 msk flingsalt
Koka filmjölk i ugnen på ånga i 20 minuter. Ta ut och häll upp i silduk för att sila av vätskan. Låt stå i silduk i kylen, helst över natten. Blanda med vispgrädde, pepparrot och lite salt. Färskosten kan egentligen smaksättas med vad man vill. Blanda alla torra ingredienser väl. Tillsätt olja och blanda ner till en smulig massa. Koka vatten och häll över, blanda till en slät smet. Kavla ut mellan två ark bakplåtspapper. Skär i rutor och strö på flingsalt. Grädda i ugn på 150 grader i cirka 30-40 minuter. Baktiden beror på hur tunt du kavlar ut brödet. Det är kul att variera med olika kryddningar, till exempel timjan, vitlök, anis och koriander. Klicka osten på knäckebrödet. Dekorera gärna med färsk gräslök eller salladslök i ringar.