Indisk Dhal med raita
Smakrikt vegetariskt från Skogomeskolan på Norra Hisingen i Göteborg.
100 portioner
3,5 kg röda linser, torkade
0,4 dl rapsolja
750 g gul lök, hackad
200 g vitlök, pressad
1,5 kg morot, tärnad
15 g koriander, mald
100 g ingefära, färsk, riven
15 g kanel, mald
10 g kardemumma, mald
5 kg tomater, krossade
2 kg spenat
5 kg kokosmjölk
2,5 l vatten
200 g grönsaksbuljong
Citron, saft och skal
Koriander, färsk, hackad
Salt, svartpeppar
Raita:
2 kg yoghurt, 10 %
50 g vitlök, pressad
200 g mynta, färsk, hackad
Börja med att blanda raitan. Blanda yoghurt med vitlök, mynta och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt.
Fräs lök, vitlök och morötter i rapsolja i en het gryta eller panna. Tillsätt koriander, ingefära, kanel och kardemumma och fräs lite till. Lägg sedan i linser, tomater, spenat, kokosmjölk, vatten och buljong, låt koka cirka 10 minuter. Smaka av om det behövs mer av kryddorna och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft och skal, salt och peppar och strö till sist över koriandern vid servering. Servera med raitan i skål vid sidan av samt ris eller naanbröd.