Recept / Kalljästa morotsrutor

Kalljästa morotsrutor

Kock:

Camilla Johansson

Kök:

Sätoftaskolan, Höör

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Hembakt från Höör
3 bleck, 120 rutor

250 g jäst
1,5 dl honung, flytande
5 dl olja
1,5 l morötter, rivna
2,5 l vatten
1,5 l grahamsmjöl
5 l vetemjöl
2,5 tsk salt

Smula jäst i en bunke och tillsätt honung, olja, morötter, vatten och salt. Rör om tills jästen löst sig och arbeta sedan in mjöl i omgångar tills degen släpper från skålens kant. Ta därefter upp degen och tryck ut den i ett bakplåtspappersklätt bleck, skär degen med en mjölad kniv i 40 bitar och strö över lite av mjölet. Ställ in blecket i kylen över natten och låt degen sedan jäsa färdigt i rumstemperatur dagen därpå, medan ugnen värms upp till 200 grader. Om rutorna jäst ihop, markera dem igen med mjölad kniv. Grädda brödet på nedersta falsen i 20-25 minuter. Ta sedan ut brödet och låt det vila och svalna på ett ugnsgaller.