Recept / Kålpudding med skysås

Kålpudding med skysås

Kock:

Irene Henriksson

Kök:

Lindgårdens äldreboende, Östra Göinge

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

100 portioner

10 kg fläskfärs
13 kg vitkål, hackad
500 g smör eller margarin
150 g köttbuljong
2,5 dl sirap, ljus
3 kg potatis, kokt, mald
8 hg gul lök, mald
10 st ägg
1 l vatten
Salt, vitpeppar

Skysås:
10 l vatten + spad från kålpuddingen
50 g köttbuljong
300 g toppredning (klar redning)
Salt, peppar, sirap

Stek kål mjuk i matfett, tillsätt buljong och sirap. Låt svalna lite. Blanda färs, potatis, lök, ägg och kryddor. Tillsätt vatten. Blanda den stekta vitkålen med färsen. Stek ett prov, smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg smeten i smorda bleck och grädda kålpuddingen i ugn på 150 grader i cirka 50 minuter. Koka upp vatten, spad och buljong. Rör ut redning i lite vatten. Red av skysåsen till lätt simmig konsistens och smaka av. Serveras gärna med kokt potatis, kokta smörslungade morötter och lingon.