Recept / Lasagne med tomat, bönor och basilika

Lasagne med tomat, bönor och basilika

Kock:

Leif Klingborg

Kök:

Malmö Borgarskola, Malmö

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

100 portioner

4 kg lasagneplattor
1,2 kg bruna bönor, torkade
2 kg rotfrukter, tärnade
2 kg gul lök, hackad
600 g vitlök, hackad
1 dl rapsolja
8 kg tomater, krossade
Torkade örter, röd chili
10 l mjölk, 1,5%
1,5 l majsstärkelse
800 g ost, riven
Salt, peppar

Blötlägg bönor över natten och koka dem mjuka i nytt vatten. Tillsätt grönsaker mot slutet, koka dem mjuka och mixa allt till en puré. Fräs vitlök och lök i lite olja. Häll i krossade tomater, örter och chili. Smaka av med salt och peppar. Koka upp mjölk och toppred med maizena till en bechamelsås, smaka av. Varva bön- och grönsakssås (cirka 5 lager plattor), avsluta med bechamelsås och ost. Grädda i ugn på 180 grader i 15 – 20 minuter. Låt gärna lasagnen stå en stund efter tillagningen så att den blir lite fastare i konsistensen. Garnera gärna med färsk tomat och basilika.