Laxgryta med spenat
Recept
En härlig fiskgryta från Errarps skola i Ängelholm.
100 portioner
10 kg lax
2,5 kg morot, hackad
2,5 kg palsternacka, hackad
4 l vatten
7 l vispgrädde
Majsstärkelse
6 kg bladspenat
Purjolök och dill till servering
Salt, peppar
Tärna lax i lagom tärningar. Krydda med salt och peppar, tillaga i ugnen på ånga tills laxen är nästan klar. Spara vätskan från fisken som buljong. Fräs upp morot och palsternacka i lite smör. Häll på vatten och koka grönsakerna mjuka. Tillsätt grädde och buljongen från fisken och låt koka upp. Red sedan av med majsstärkelse. Tillsätt till sist bladspenaten och smaksätt med salt och peppar. Slå såsen över laxen. Garnera gärna med strimlad purjolök och färsk dill. Servera rätten med tagliatelle.