Recept / Mango- och ostgratinerad lax med varm blomkålsdipp

Mango- och ostgratinerad lax med varm blomkålsdipp

Kock:

Mikael Larsen

Kök:

Skogslidens kök, Båstad

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Fiskrätt från Båstad
100 portioner

12 kg laxfilé
1 kg glaze mango/jalapeno
1 kg västerbottenost, riven

Blomkålsdipp:
6 kg blomkålspuré
1,5 l vispgrädde
150 g grönsaksbuljong
4 kg morötter, rivna
4 kg blomkål, finskuren
Salt, svartpeppar

Lägg laxfilé på bleck. Pensla med glaze och strö över västerbottenost. Låt vila i en timme och stek sedan i ugn på 100 grader i tio minuter. Ta ut laxen och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Stek den därefter i 5-7 minuter tills den har en innertemperatur på 48 grader. Blanda blomkålspuré med vispgrädde och buljong. Låt sjuda i 5 minuter och vänd sedan i morötter och blomkål. Koka i 3 minuter och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med kokt potatis.