Recept / Mias ungsbakade polenta

Mias ungsbakade polenta

Kock:

Maria Sandquist

Kök:

Enebackeskolan, Höör

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Vegetarisk njutning från Enebackeskolan i Höör.

100 portioner

5 kg polentagryn
10 l vatten
1,5 kg svarta oliver, urkärnade
10 st vitlök, pressad
7,5 dl rapsolja
5 kg isbergssallad, finskuren
1,5 kg bladspenat
0,5 kg soltorkade tomater, finstrimlade
750 g solrosfrön
Salt, vitpeppar

Rör ut polenta och vatten i bleck. Koka i 5 minuter. Rör om efter halva tiden. Rör i oliver, vitlök samt olja i polentan. Salta och peppra. Rör om och släta ut röran så att den blir jämt fördelad. Baka i ugn på 200 grader i 10-15 minuter. Skär och dela polentan i lagom stora portionsbitar. TIPS! Polentan är godast att servera något avsvalnad. Kan också serveras kall. Tillagas med fördel en dag i förväg. Servera med grönsaksblandning: isbergssallad, bladspenat, soltorkade tomater och solrosfrö.