Recept / Rimmad sejrygg med blåmusslor

Rimmad sejrygg med blåmusslor

Kock:

Thomas Österman

Kök:

Lina Grundskola, Södertälje

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Fisk och skaldjur från Lina Grundskola i Södertälje.

100 portioner

12,5 kg sej, ryggfilé
10 l vatten
2,5 dl citronsaft
12,5 dl salt
7,5 kg blåmusslor, levande
500 g smör
1 kg gul lök, finhackad
125 g vitlök, finhackad
125 g röd chili, finhackad
500 g persilja, hackad
2,5 l matlagningsvin, vitt
5 l vispgrädde
Salt

Rimma fisk i vatten, citronsaft och salt i cirka 10 minuter. Häll sedan av lagen och låt fisken rinna av. Borsta, skölj och dra skägget av musslorna. Värm upp smör i en rymlig gryta. Lägg i lök, vitlök, chili, musslor och hälften av persiljan. Lägg på locket i 2-3 minuter, slå sedan över vin och grädde. Sätt på locket igen, skaka om grytan och låt allt koka i 2-3 minuter tills musslorna öppnat sig helt. Låt dem sedan stå varmt. Ställ in fisken i ugnen på 140 grader. Ta ut den när innertemperaturen är 52 grader, tar cirka 15 minuter. Slå vin- och gräddskyn över fisken och garnera med blåmusslor och resten av persiljan.