Recept / Sjömansbiff

Sjömansbiff

Kock:

Mats Anderson

Kök:

Åbrädden, Helsingborg

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

God allt-i-ett-gryta från Helsingborg
100 portioner

13 kg ryggbiff eller fransyska, skivad
2 l öl, ljus
2,5 l öl, mörk, typ porter
4,5 l sky eller fond, mörk
20 kg potatis, skivad
4 kg gul lök, skivad
3 msk timjan, torkad
1 dl lagerblad
Smör eller margarin till stekning
Salt, vitpeppar
Hackad persilja till servering

Koka upp öl och sky tillsammans. Bryn kött på hög värme, krydda med salt och peppar. Koka ur stekpannan med lite vatten eller sky och tillsätt till ölskyn. Bryn potatis och lök var för sig, krydda. Varva kött, lök och potatis i kantin eller ugnsfast form med högre kant. Krydda med timjan och lagerblad. Slå på ölsky så att det knappt täcker. Sätt på lock och brässera i kombiugn på 150 grader i cirka 1,5 timmar. Kolla med jämna mellanrum och späd med ölsky om det behövs. Garnera med persilja och servera gärna rödbetor till.