Nyheter / Rött ljus för ost i nya Köttguiden

Rött ljus för ost i nya Köttguiden

Ett starkare fokus på ost och chark är två av nyheterna när WWF i dag lanserar den nya Köttguiden 2019. Skälet till att osten tas med, är att den allt oftare används i matlagning istället för just kött, menar WWF. Rött ljus får bland annat importerade ostar som Halloumi, Feta och Mozarella, liksom importerad chark.

En stor del av de charkprodukter som svenska konsumenter köper som delikatesser kommer idag från Spanien och Italien. De länderna hamnar nu i guidens bottenliga vad gäller grisköttet, tillsammans med Tyskland, Polen och Nederländerna. Köttguiden varnar också för lammkött från Irland och Nya Zeeland, skriver branschorganisationen Svenskt Kött. WWF gick för övrigt nyligen och varnade konsumenterna för halloumi, eftersom ursprungslandet Cypern använder mest antibiotika i hela EU i sin djurproduktion.

Målet med Köttguiden är att det ska bli lättare för konsumenter att välja rätt kött, samt att få fler att satsa på mer vegetarisk kost. I Sverige har köttätandet fördubblats från 1970-talet fram till 2017. De senaste två åren har konsumtionen dock minskat i Sverige, i snitt med 2,2 kilo per person förra året, enligt Jordbruksverket. ”Det kan bero på att förståelsen för att minska köttkonsumtionen har ökat, liksom kunskapen om hållbarhetsutmaningar för olika köttslag har gjort,” skriver WWF i ett pressmeddelande.

Köttguiden ger grönt, gult och rött ljus till olika typer av kött, ost och ägg på den svenska marknaden. Det fem områdena som livsmedlen bedöms efter är antibiotika, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurens välfärd och klimat.