Nyheter / Skånsk dominans i SM i Mathantverk

Skånsk dominans i SM i Mathantverk

Picklade plommon och glass på skånsk saffran imponerade på juryn under årets öppna SM i Mathantverk. Under gårdagen bedömdes över 450 produkter av 19 olika jurygrupper i Malmö Slagthus, och i dag var det dags för prisutdelning i 49 klasser. 

– Det är roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och att de både går till erfarna och till nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet för alla mathantverkare som tävlar att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper. I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat till 49 klasser, vilket är tio fler än förra året. Bland årets nya klasser fanns vinäger och sydsvenska bröd och dessutom återintroducerades småkaks-klassen.

SM i Mathantverk arrangerades i år i Skåne och var fjärde tävlande kom från regionen. De skånska mathantverkarnas medaljskörd blev också riklig – hela nio guld. Bland annat vann Hallongården guld i klassen Kryddad sylt med sin hallonchokladsylt, Ådala gård klassen Mjuk och halvmjuk kittost och Björks Ringsjön tog hem segern i klassen Fiskfärsprodukter med sina klassiska gäddfärsbiffar. Dessutom vann Roots of Malmö en guldmedalj i klassen Övriga fermenterade drycker för sin Roots Kombucha äpple och kryddor. Skånska mathantverkare tog även fyra silver och fyra brons i årets SM i mathantverk.

På andra plats i medaljligan kom Västernorrland med fem guld. På delad tredje plats placerade sig Sörmland, Blekinge, Gävleborg och Västerbotten. Eftersom det är öppna SM i Mathantverk tillåts även företag från andra länder tävla och fyra guld gick till Danmark.

En av de stora vinnarna på årets SM i Mathantverk var Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri. Hennes bröd tog guld i tre klasser: surdegsbröd med kulturspannmål; Surdegsbröd med vete samt Surdegsbröd med råg. 
En annan vinnare var Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger, som tog sitt elfte guld i den mjuka tunnbrödsklassen.

I glassklassen vann Cherztin Persåkre på Österlenkryddor i Skåne. ”En mycket god glass med bra kropp och munkänsla. Generös smak och färg av egenodlad saffran och salmbär. En väldigt rolig idé som för tankarna till Gotland”, skrev glassjuryn om Österlenkryddors saffranglass.

Den största ostklassen var i år stekostklassen med 18 tävlande bidrag.
–  Folk verkar ju vara galna i stekost, säger Sofia Ågren som arbetar som branschansvarig för mejeri på Eldrimner, Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk, som också stod som arrangör för tävlingen. Stekostklassen vanns av osten Löpeld tillverkad av Svedjan Ost i Västerbotten; ett företag som fått många ostpriser genom åren och även levererat ost till Nobelfesten.

Klassen Innovativt mathantverk togs i år hem av en produkt som verkligen imponerade på juryn: picklade plommon från Högtorp gård i Södermanlands län. ”Exceptionell perfektion förvandlar utgallrade plommonkart till krispiga juveler”, menade juryn, som även jämförde dem med kapris och oliver. 

Listan på alla medaljörer finns på eldrimner.com.