Nyheter / Skärpning av upphandlingslagen ska ge mer svenskt kött

Skärpning av upphandlingslagen ska ge mer svenskt kött

Regeringen presenterade idag ett förslag om att Lagen om offentlig upphandling ska skärpas. Vid inköp av animaliska livsmedel i offentlig sektor ska det bli obligatoriskt med samma krav som ställs på svenska livsmedelsproducenter, exempelvis när det gäller djurskydd och låg användning av antibiotika. Detta för att svenska bönder inte ska drabbas av konkurrensnackdelar vid upphandlingen.

I dag, fredag 24 augusti, höll civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund en pressträff för att berätta om denna nyhet på upphandlingsområdet. På pressträffen deltog även Elisabet Qvarford, VD på Svenskt kött, Maria Donis, VD på Svensk fågel och Eva Guovelin, ordförande Livsmedelsarbetareförbundet. Regeringens förslag omfattar i detta läge endast upphandling av animaliska produkter.

Upphandlingsmyndigheten har redan i dag kriterier som ger stöd till offentliga inköpare att kunna köpa livsmedel, varor och tjänster som har producerats i landet. Det har lett till att andelen svenska livsmedel inom offentlig upphandling ökat de senaste åren.

– Men fortfarande är det allt för många kommuner som går efter lägsta pris. Det innebär att skolelever och äldre ofta får äta mat som producerats på ett miljömässigt sämre sätt eller med sämre djuromsorg och högre antbiotikaanvändning, säger Åsa Odell på LRF i ett pressmeddelande.