Nyheter / Skinka och julmusik viktigast när seniorerna firar jul

Skinka och julmusik viktigast när seniorerna firar jul

Nästan alla seniorer (+55 år) i Sverige, 94 procent, firar jul. Det visar den senaste SeniorBarometern, en undersökning genomförd av medlemsföretaget Smart Senior, där över 7 600 seniorer medverkat. Svenska seniorer är traditionella och firar främst julafton tillsammans med familj och släkt, och sätter stort värde på julpynt, julmusik, julskinka och inlagd sill. Dock har den äkta granen fått stryka på foten för plastgranen. Grisfötter, dopp-i-grytan samt kalvsylta hamnar på bottenplatserna när Sveriges seniorer listar julmatsfavoriterna.

Senaste SeniorBarometern, genomförd av medlemsföretaget Smart Senior, visar att de allra flesta seniorerna i Sverige firar jul, hela 94 procent. Endast sex procent uppger att de inte firar jul alls.

Av de 94 procent seniorer som firar jul spenderas julafton oftast tillsammans med familjen och släkten (84 procent). Tolv procent av seniorerna uppger att de firar tillsammans med både familjen och vännerna och en och en halv procent att de firar med vänner. Två procent av Sveriges seniorer uppger i undersökningen att de firar julafton själva.

44 procent av seniorerna uppger i undersökningen att de firar julen hos familj/släkt, 42 procent hemma hos sig själva och sju procent hos både familj/släkt och hos vänner. En procent av seniorerna väljer att fira utomlands.

Hela 79 procent av Sveriges seniorer säger att julpynt är lite till mycket viktigt inslag i juletider. För 17 procent av seniorerna är det mindre viktigt och fyra procent av dem uppger att det inte är alls viktigt att julpynta. Dock väljer 33 procent av seniorerna bort julgranen helt och hållet. 32 procent pyntar med en plastgran och endast 31 procent köper en riktig julgran.

Närmare 13 procent av seniorerna lagar all sin julmat själva, 26 procent det allra mesta och 19 procent blandar egenlagad och färdiglagad julmat. Endast närmare två procent köper all julmat färdiglagad och åtta procent uppger att de blir bjudna på julmaten.

Inget julbord utan julskinka (87 procent), inlagd sill (73 procent) och Janssons Frestelse (60 procent) när Sveriges seniorer uppger vilka tre maträtter de inte vill vara utan på julbordet.

Förr åt gärna den äldre generationen grisfötter, dopp-i-grytan och kalvsylta från julbordet, tre traditionella maträtter som seniorerna i dag listar långt ned på önskelistan om vad som ska finnas på julbordet.

För 86 procent av seniorerna känns julen inte alls stressande. Dock upplever 14 procent att julen är stressande. Mindre press på att köpa julklappar anses vara den främsta orsaken till stress (57 procent), följt av att laga julmat (36 procent) och att julpynta (21 procent). 14 procent av de stressade seniorerna uppger att man kan strunta i julen helt för att minska stressen. Men trots upplevd julstress vill 21 procent av seniorerna inte förändra något för att undvika stress.

53 procent av Sveriges seniorer uppger att ett smakprov av julskinka kvällen innan julafton är den jultradition som de värnar om allra mest. På andra plats kommer julmusik (51 procent) och på tredje plats Kalle Anka och hans vänner (33 procent). Julklappar hamnar först på en fjärde plats (31 procent). Julottan respektive midnattsmässan i kyrkan lockar minst med sex respektive fem procent.