Nyheter / Små tallrikar ska minska matsvinnet

Små tallrikar ska minska matsvinnet

Vid teminsstarten på Rudebecksgymnasiet i Sollentuna införde man mindre tallrikar för att få eleverna att slänga mindre mat. Tidigare slängdes 500 kilo mat i veckan, nu ser kommunen en minskning av matsvinnet på 30 procent, skriver Sveriges Radio.

En annan åtgärd som kommunen infört i skolorna är smarta vågar som ska visa eleverna exakt hur mycket mat som slängs. I framtiden planerar man en uppdatering av vågen för att det ska bli ännu mer konkret. Den ska då visa eleverna hur mycket matsvinnet motsvarar i pengar om skolan skulle köpt mobiltelefoner istället.

Genom att dra ner på matsvinnet på Rudbecksgymnasiet hoppas Sollentuna kommun att kunna minska sitt klimatavtryck. Inger Matsson som är projektledare för klimatfrågor i Sollentuna kommun förklarar för Sveriges Radio att de vill bli den första kommunen som inte tär på jordens resurser.

På Rudbecksgymnasiet i Sollentuna serveras över 2 000 elever lunch varje dag och tidigare slängdes 500 kilo mat i veckan.
– Sedan terminsstarten har mängden mat som slängs av eleverna på Rudbeck minskat med 30 procent. Det är mycket mer än vad man hade vågat hoppas på, berättar Åsa Ericsson vid Fazer food services, som lagar maten på Rudbeck till Sveriges Radio.