Nyheter / Stockholm halverar köttet

Stockholm halverar köttet

Stockholms stad vill halvera mängden kött bland invånarna, och först ut är skolor och äldreomsorg. Upprinnelsen är att stadens representanter har skrivit under en matdeklaration för klimatsmart mat som begränsar köttintaget till 16 kilo per år, skriver DN.
Det var under klimattoppmötet C 40 i Köpenhamn som Good Food Cities-deklarationen undertecknades, för att maten i stadens verksamheter ska vara klimatsmart till 2030. Detta betyder bland annat att maten i skolor och omsorg ska följa Eat Lancet-kommissionens Planetary health diet. Den klimatsmarta dieten tillåter 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år, en dryg halvering av det genomsnittliga köttintaget. Enligt Världsnaturfonden äter svensken i snitt 50-55 kilo kött per person och år.
– Bara i Stockholm serverar vi mat till mer än 160.000 elever i stadens skolor. Att vi skriver under denna visar på att vi tänker framåt för att genom de verktyg vi har ha en så liten klimatpåverkan som möjligt i stadens verksamheter, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i ett pressmeddelande.