Nyheter / Skarp kritik mot Vaggeryds kommun för kylda matlådor

Skarp kritik mot Vaggeryds kommun för kylda matlådor

Trots kritik från invånare och ifrågasättande rubriker i media håller Vaggeryds kommun fast vid att de nya matlådorna till de äldre är bra, skriver Sveriges Radio.

Kritiken mot Vaggeryds kommun har under sommaren riktats till politiker efter att det att ett 70-tal pensionärer får mat som lagats i Märsta och transporterats kyld till Vaggeryd. Ansvariga politikern Ann-Katrin Löfstedt (M) står fast vid att det är en bra produkt

– Maten är berikad med fett, för äldre behöver fett för sin hjärna, och med protein för muskeluppbyggnadens skull, säger hon till Sveriges Radio.

Men kostchefen i kommunen, Ove Gustavsson håller inte med. Han menar att maten kan tillagas i Vaggeryds kommun och att han inte fått någon förklaring till varför man valt att köpa in matpaket från Märsta.

Vaggeryds kommun började under sommaren att köpa in kylda matlådor från företaget Sodexo i Märsta. Förutom att maten ska vara näringsrik ska det också finnas många rätter att välja mellan och de äldre kan värma maten när det passar dem. Men reaktionerna har varit kraftiga och den kalla maten som transporteras nästan 40 många mil har skapat rubriker i riksmedier och blivit ett samtalsämne på hemmaplan.

Matlådorna levereras en gång i veckan och det här är något som också väcker reaktioner då många tycker att det är för sällan. I Vaggeryd är politikerna medvetna om att matlådorna rört upp känslor.

Men man menar att bakgrunden till förändringen är en utredning om maten som ska bli mer anpassad för äldre – och tills vidare är det maten från Märsta som gäller för ett 70-tal äldre som bor kvar hemma.

– Vi har en upphandling på ett år och efter nio månader ska vi utvärdera det här och se om vi ska fortsätta, säger Ann-Katrin Löfstedt.

Fotnot: 2012 gjordes en extern utredning om kommunens måltidsverksamhet av Dining Development. Nu tar Socialförvaltningen första steget mot att laga mat från grunden på äldreboendena. Först ut blir Furugården med start under hösten 2017. När det gäller distribution av matlådor upphandlades de externt för att möta de krav som ställdes i utredningen 2012, bland annat större valmöjligheter på maträtter. (Källa: Vaggeryds kommun)