Nyheter / Superlokalt i Skellefteås skolkök

Superlokalt i Skellefteås skolkök

Från utskick i kantiner till mat lagad från grunden på närproducerade råvaror, ökat elevinflytande när det gäller måltiderna och fem olika rätter att välja på i den egna food courten. Man kan lugnt säga att skolmaten i Skellefteå kommun har fått ett lyft!
– Vår ambition är att göra lite mer show över det hela och sprida lite härliga dofter bland eleverna från vår wokstation för att inspirera till fler nöjda elever. Vi har också bytt ut alla stolar och målat om – allt för att göra det mer restauranglikt och mindre matsalslikt, säger Carolin Palomaa som är ansvarig för skolrestaurangerna på Baldersgymnasiet, Anderstorpsgymnasiet och Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
I Norrlandskommunen har skolköken själva börjat laga maten och en växande del av råvarorna är närproducerade. På Baldersgymnasiet nöjer man sig emellertid inte med att laga maten i skolköket, målet är att den ska lagas framför eleverna i den nya foodcourten. Förändringen kom i samband med att skolans matservering skulle ställa om till att laga maten från grunden i eget kök 2017. Varje dag serveras rätter med fisk, kött, pasta, vegetariskt och soppa, samt olika sorters sallad. Carolin Palomaa och Erik Burstrand, verksamhetschef på Baldersgymnasiet, menar att responsen från gymnasieeleverna varit väldigt positiv:
– Nu har vi 1 000 matgäster per dag jämfört med 700–800 tidigare som åt av vår buffé.
Niklas Jernström rekryterades från den privata sektorn som förstekock på Balder – han trivs gott med övergången.
– Det är kanonkul. När jag fick chansen att jobba med ett nytt koncept här i skolan och göra maten från grunden så kändes det som rätt utmaning. När man får jobba med närproducerat så sätter man ett annat värde på råvarorna, säger Niklas.
En viktig del är också att maten ska lagas på en hög andel närodlade råvaror – vilket är en extra stor utmaning i den norra delen av Sverige. 2017 var 65 procent av Skellefteås måltidsavdelnings alla matinköp emellertid från Sverige och 24 procent var närproducerat.