Nyheter / Svensk livsmedelsexport ökade 2021

Svensk livsmedelsexport ökade 2021

Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel uppgick 2021 till 54 miljarder kronor. Det är en minskning med 2 procent jämfört med året innan, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Siffran exkluderar fisk. Exporten uppgick förra året till 62 miljarder kronor. Det är en ökning på cirka 8 procent.

Importen uppgick till 116 miljarder kronor – en ökning på omkring 3 procent jämfört med 2020. Enligt Jordbruksverket är det främst värdet av bland annat oljor, fetter, kött och djurfoder som har ökat.
Jordbruksverket skriver att grannländerna Norge, Danmark och Finland fortfarande är Sveriges viktigaste marknader. Dessa länder står för drygt 45 procent av Sveriges totala exportvärde.
Exporten till Norge ökade i fjol med 10 procent. Ökningen beror främst på en ökning av bland annat tobaksvaror, kaffe, socker och mejeriprodukter.
Exporten till Danmark ökade med 2 procent och till Finland med 8 procent. Ökningen handlar om samma slags produkter som för Norge.
Jordbruksverket meddelade tidigare att kriget i Ukraina kan minska jordbrukets lönsamhet. Samtidigt uppgav myndigheten att det inte finns någon brist på mat i Sverige, men att det kan bli brist på vissa råvaror som livsmedelsföretagen använder som ingredienser.