Nyheter / Svensk soja på gul ärta kan få pris

Svensk soja på gul ärta kan få pris

Soja och tempeh på svensk gulärta är några av produkterna i rampljuset när vinnaren av Nyskaparstipendiet ska utses. De tre nominerade företagen inför finalen är Nordisk Råvara, Liura och Nutrient Tempeh. Nyskaparstipendiet är grossisten Menigos utmärkelse för nyskapande och hållbara svenska matproducenter. Den 7 juni koras vinnaren på matfestivalen Smaka på Stockholm.Vinnaren får ett stipendium på 25 000 kronor som ska användas till en inspirationsresa med syftet att främja vinnarens affärsverksamhet.”Genom Nyskaparstipendiet vill vi lyfta Sveriges mathjältar, eldsjälar som vågar vara innovativa och prova nya vägar. Ett uppdrag som både blir roligare och svårare med åren då innovationskraft hos svenska matproducenter ständigt ökar, vilket är fantastiskt kul”, säger Christoffer Carlsmose, CS-ansvarig Menigo i ett pressmeddelande.

Juryn består bland annat av Johan Backéus, Årets Kock 2018, Hanna Halpern, VD Restaurangakademien och Sara Jervfors, Södertälje Kommun.

Mer om finalisterna:

Nordisk Råvara
Nordisk råvara vill skapa alternativ som bidrar till att reparera miljön. Företaget samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som odlar ärter, bönor, linser och svensk quinoa.

Liura 
När Fredrik Hedlund, köksmästare på Lammet och Grisen i Sälen, ville skapa en lokal sashimi på Älvdalslax väcktes idéen att skapa en egen svensk soja på gula ärtor. Den första sojan var färdig i maj 2016.

Nutrient Tempeh
Nutrients svenska tempeh på gula ärtor produceras på råvaror från gårdar kring Kalmar och Öland.

Foto: Liura