Nyheter / Svenskt guld i storköks-VM

Svenskt guld i storköks-VM

Det svenska laget Fazer Culinary Team tog hem guldet i storköksklassen i dag, under Culinary World Cup 2018 i Luxemburg.

– Det känns förstås fantastiskt att ta hem segern! Vi har tränat länge och jobbat hårt för att finslipa en meny som skulle kännas klockren. Med hjälp av responsen vi fått när vi varit ute och provlagat på restaurangerna hemma i Sverige har vi kunnat leverera här i Luxemburg, jag är så stolt över oss som lag, säger Dan Assarsson, lagkapten Fazer Culinary Team i ett pressmeddelande.

Laget består av kockar och matinspiratörer som till vardags jobbar i lunchrestauranger runt om i Sverige. Tävlingsuppgiften bestod i att med en budget på 5 euro per gäst laga och servera en trerättersmeny till 150 gäster på endast 5 timmar.

Tävlingsmenyn hade temat ”Against food waste”. Fazer Culinary Teams tolkning var att använda hela råvaran. Skal har exempelvis tagits tillvara i buljong eller friterats till frasiga chips och urpressade citroner har lagts in till marockanska citroner. – Den här segern är verkligen ett kvitto på att vi har kockar i världsklass. Vi vill alltid visa att vi har Sveriges bästa lunchkockar, att de nu återigen är VM-vinnare kan vi leva länge på, säger Juanita Conway, Head of Gastronomy, Fazer Food Services Sverige.

Fazer Food Services har 200 restauranger i Sverige. Fazer Culinary Team bildades 2010 och har tävlat i VM och OS flera gånger. Senaste vinsterna gjordes i OS 2016 där laget tog silver och VM 2014 där de vann guld. Laget består av lagkaptenen Dan Assarsson, Adam Hallberg, Marcus Ludvigsson, Susanne Strandqvist, Daniel Lund, Patrik Sättgren samt coachen Niclas Melin.

Här är hela segermenyn:

Förrätt
Rotsellerisoppa med tartar på rökta blåmusslor, äpple och gurka. Frökavringmed vispat citronsmör

Varmrätter (tre att välja bland)
Svampfylld spenat och kikärtsrulle, hasselnöt- och ädelostbakad persiljerot, silverlökscrème och nyponcitronett, mangold och violettasallad
Ört och brödbakad lättrimmad torskfilé, picklad gulbeta och morotsterrin, gräslökssås med forellrom, och ”brandade” på rökta torskslag
Gårdskycklingfilé med rostad Hokiadopumpa, Pumpacremè, kycklingballotine med smak av citron och dragon. Potatiskaka med lagrad Svecia

Dessert
Lingonmousse på nötbrowniebotten, saltkola och inkokta päron, knäckflarn.