Tålig potatisknöl framtagen med genteknik
Med hjälp av genteknik har forskare i Alnarp tagit fram en potatisplanta som är resistent mot bladmögel och därför inte behöver besprutas.
Bladmöglet är en av de mest förödande växtsjukdomarna i både Sverige och världen. Att bespruta potatis är dyrt och de allra flesta lantbrukarna väljer därför att inte bespruta sina grödor. Men nu har alltså en ny genmodifierade potatissort som står emot sjukdomen tagits fram av forskarna Erik Andreasson och Laura Grenville-Briggs vid Svenska Lantbruksuniversitetet, SLU, skriver Sydsvenskan.
– Potatis är nog det mest effektiva man kan odla på våra breddgrader, säger han. Ingen gröda ger så stor skörd per hektar. Men den är känslig för sjukdomar, säger Erik Andreasson till Sydsvenskan.
Den svampliknande organismen som orsakar bladmögel som gör potatisplantorna bruna, och brunröta som förstör rotknölarna kallas Phytophthora infestans. Men om den genmodifierade potatisen som är resistens mot organismen kommer ut i handeln återstår att se. Eftersom det är en genetiskt modifierad produkt får den inte släppas ut på marknaden förrän Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, har gjort en riskbedömning, EU:s samtliga medlemsstater har fått tillfälle att komma med synpunkter, allmänheten har informerats, unionens Ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa har röstat i frågan och EU-kommissionen därefter har fattat beslut om godkännande, skriver Sydsvenskan.