Tingsryd hakar på trenden – blir delägare i andelsjordbruk
Senast att hoppa på trenden att som kommun bli andelsägare i ett jordburk är Tingsryd. Under onsdagen inledde de ett partnerskap om 10 andelar med det lokala andelsjordbruk Nybrukarna.
När får ni er första leverans?
– Det blir samma vecka som skolan börjar, så vecka 34. Troligtvis är det så att de som ska ta emot första skörden kanske kan få vara och med skörda. Det är ett av mervärdena som jag tycker är viktiga att lyfta fram, att man kan göra besök med skolbarn och kockar. Då kan man verkligen få känslan av jord till bord, säger Tingsryds måltidschef Jens Vikingsson.
Hur kom ni på att ni ville bli delägare i ett andelsjordbruk?
– Kort och gott är anledningen att jag känner till modellen för att de har gjort ett liknande projekt i Sollefteå och Kramfors och jag är alltid intresserad när det finns möjlighet att bjuda in lokala odlare till upphandling. Liksom dem har Tingsryd gjort en direktupphandling. Nu ska vi testa det här och förhoppningsvis faller det väl ut och då kan vi använda modellen för större upphandling.
Vad ser ni för fördelar med det här partnerskapet?
– För att sammanfatta är det kvalitet, en god affär, hållbarhetsaspekten och känsla från jord till bord som är de viktigaste fördelarna. Vi ser i stort sett inget svinn på den här affären, vilket så klart är en god affär för båda parter. Annars säger man att vi slänger hälften av maten innan den kommer i magen, men här slipper vi transport-, lager- och butiksvinn. Det är alltså en väldigt hållbar lösning. Vi tycker också att kvalitet och färskheten är viktig, vi har tidigare köpt sallad från en lokal odlare och då märks skillnad på att den är både krispig och håller längre.
Bild från Nybrukarnas hemsida.