Nyheter / Värnamo ska spara fyra miljoner på skol- och seniormåltider

Värnamo ska spara fyra miljoner på skol- och seniormåltider

400 000 kronor ska sparas på skolmaten och 150 000 på seniormaten, enligt ett sparförslag från serviceförvaltningen i Värnamo. Bland de konkreta planerna finns begränsade salladsbarer, fryst fisk istället för färsk, pristak på grönsaker och minskat utbud vid frukost och mellanmål. Utöver detta vill man stänga tillagningskök och skära ner på personalen.
Bakgrunden är ett sparkrav från kommunledningen på totalt 4 miljoner över 2 år för kostorganisationen. Charlotta Nielsen-Nylander, tf. kostchef samt köksområdeschef i Värnamo med kockbakgrund, tror inte att måltidskostnaderna varit ovanligt höga i kommunen.
– Jag kan inte säga varför man har valt att spara på just kosten. Det är givetvis jättetråkigt, men vi är i en politisk organisation och jag kan inte göra något åt vad som beslutas.
Annelie Andersson, chef för Serviceförvaltningen, säger att de lagt fram sparförslag tre områden: Lokaler, personal och mat.
– Mitt uppdrag som tjänsteman är att spara 2 miljoner, och när vi inte hittar något mer att spara in på, tar vi även upp maten. Det är ju sånt som bär kökscheferna emot, för de vill inte röra maten.
Kommunfullmäktiges ordförande Hans Göran Johansson menar att serviceförvaltningen har missförstått sitt uppdrag:
– Maten ska vi inte vara och pilla i, det är inte vad vi har beställt. Vi har beställt något annat än sämre salladsbord.
Istället hänvisar han till en utredning som pekar på att besparingarna ska göras genom minskning av transporter och antalet tillagningskök:
– Vi valde att ta in en konsult för att ta reda på var vi har onödiga kostnader. I Värnamo lagar vi ungefär 8000 portioner mat om dagen i 57 olika kök och det är inte dåligt! Men att ha väldigt små tillagningskök är inte rationellt.
Vart de fyra miljonerna ska gå istället, kan han inte säga.
– Det kan handla om pengar man inte har.